ခင္မ်ဳိးသြယ္ | တနလၤာေန႔၊ ဇန္နဝါရီလ ၂၈ ရက္ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ၁၉ နာရီ ၁၇ မိနစ္
ရန္ကုန္ (မဇၥ်ိမ)။ ။ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စားသံုးဆီ ေစ်းကြက္အတြက္ ျပည္တြင္းထုတ္လုပ္မႈျဖင့္ မလံုေလာက္၍ နွစ္စဥ္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းေနရရာ တနွစ္လွ်င္ စားအုန္းဆီတန္ခ်ိန္ ၃၆၀,၀၀၀ ခန္႔ တင္သြင္းေနရေၾကာင္း စီးပြားေရးနွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ၾကီးဌာန၏ စာရင္းဇယားမ်ားအရ သိရသည္။
“မေလးရွားႏိုင္ငံက အဓိက တင္သြင္းေနတာပါ။ ထိုင္းႏိုင္ငံနဲ႔ တရုတ္ႏိုင္ငံေတြကလည္း နယ္စပ္ ကုန္သြယ္ေရးက တဆင့္ စားအုန္းဆီေတြ တင္သြင္းမႈ ရိွေနပါတယ္” ဟု နယ္စပ္ ကုန္သြယ္ေရး ဦးစီးဌာနမွ တာဝန္ရိွသူတဦးက ေျပာသည္။
စားသံုးဆီ ေစ်းကြက္အတြင္း ေျမပဲဆီ၊ နွမ္းဆီနွင့္ စားအုန္းဆီမ်ား ရိွျပီး ယင္းတို႔အနက္ စားအုန္းဆီ စားသံုးမႈမွာ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိကာ က်န္ဆီမ်ားကို ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ စားသံုးမႈ ရိွေနေၾကာင္း သိရသည္။
“မဆလ ေခတ္(၁၉၈၈ ထိ)မွာ ရိွတဲ့ လူဦးေရနဲ႔ ျပည္တြင္း ဆီထုတ္လုပ္မႈက လံုေလာက္ပံုရတယ္။ ဖဲြနုဆီေတြလည္း ထုတ္လုပ္မႈရိွတယ္။ ျပည္ပက စားသံုးဆီ တင္သြင္းတာ မေတြ႔ရဘူး။ ဒီဘက္
ေခတ္မွာေတာ့ ျပည္တြင္း ကုန္ၾကမ္း မလံုေလာက္တဲ့အတြက္ ဆီစက္ အေတာ္မ်ားမ်ား ရပ္သြားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပက စားအုန္းဆီေတြ တင္သြင္းေနရတယ္” ဟု ဧရာဝတီ ေျမပဲဆီစက္ ပိုင္ရွင္ ဦးခင္စိုး က ေျပာသည္။
၁၉၈၈ ခုနွစ္မွ ၁၉၉၆ ခုနွစ္အထိ ေပပါျဖင့္ တင္သြင္းရသည့္ ဆီမ်ားကိုသာ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳခဲ့သည္။
“၉၆ ခုနွစ္ေနာက္ပိုင္းမွာ ငါးနွစ္ေကာင္ ကုမၸဏီကေန ကန္ဆီေတြ စသြင္းတယ္။ အဲဒီကေနျပီး စားသံုးဆီ အရည္အေသြး စျပီး နိမ့္က်ခဲ့တာ” ဟု ၎က ဆက္ေျပာသည္။
၂၀၀၄ ခုနွစ္ ေနာက္ပိုင္းမွ စတင္ျပီး တဦးတေယာက္ ပံုစံမ်ဳိးျဖင့္ တင္သြင္းခြင့္ေပးခဲ့၍ ေစ်းကြက္ ယွဥ္ျပိဳင္ရမႈ မရိွသျဖင့္ အရည္အေသြးနိမ့္ ဆီမ်ား ေစ်းကြက္သို႔ ဆက္တိုက္ ေရာက္ရိွခဲ့သည္ဟု ဆိုသည္။ ထို႔ေနာက္ ၂၀၁၁ ခုနွစ္၊ ေမလမွ စတင္၍ ပုဂၢလိက ကုမၸဏီမ်ားသို႔ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳခဲ့သည္။
“လူတဦးရဲ႕ ဆီစားသံုးမႈက တနွစ္ကို ၁၀ ကီလိုဂရမ္ (၆ ပိႆာခန္႔) ႏႈန္းနဲ႔ တြက္ရင္ လူဦးေရ သန္း ၆၀ အတြက္ ဆီတန္ခ်ိန္ ၆ သိန္းခန္႔ လိုအပ္မယ္။ ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္မႈကို ႏႈတ္လိုက္ရင္ တနွစ္ လိုအပ္တဲ့ ဆီတန္ခ်ိန္ပဲ” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီကုန္သည္နွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းမွ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းသူ တဦးက ေျပာသည္။
ကုန္ၾကမ္းျပည့္စံုပါက ျပည္တြင္းဆီစက္မ်ားမွ တနွစ္လွ်င္ ဆီတန္ခ်ိန္ ၃ သိန္းခန္႔ ထုတ္လုပ္ႏိုင္သည္။
ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားမွ ပဲပုပ္ဆီႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားလည္း တင္သြင္းလ်က္ရိွေနသည္ဟု ဆိုသည္။
ရန္ကုန္ (မဇၥ်ိမ)။ ။ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စားသံုးဆီ ေစ်းကြက္အတြက္ ျပည္တြင္းထုတ္လုပ္မႈျဖင့္ မလံုေလာက္၍ နွစ္စဥ္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းေနရရာ တနွစ္လွ်င္ စားအုန္းဆီတန္ခ်ိန္ ၃၆၀,၀၀၀ ခန္႔ တင္သြင္းေနရေၾကာင္း စီးပြားေရးနွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ၾကီးဌာန၏ စာရင္းဇယားမ်ားအရ သိရသည္။
“မေလးရွားႏိုင္ငံက အဓိက တင္သြင္းေနတာပါ။ ထိုင္းႏိုင္ငံနဲ႔ တရုတ္ႏိုင္ငံေတြကလည္း နယ္စပ္ ကုန္သြယ္ေရးက တဆင့္ စားအုန္းဆီေတြ တင္သြင္းမႈ ရိွေနပါတယ္” ဟု နယ္စပ္ ကုန္သြယ္ေရး ဦးစီးဌာနမွ တာဝန္ရိွသူတဦးက ေျပာသည္။
စားသံုးဆီ ေစ်းကြက္အတြင္း ေျမပဲဆီ၊ နွမ္းဆီနွင့္ စားအုန္းဆီမ်ား ရိွျပီး ယင္းတို႔အနက္ စားအုန္းဆီ စားသံုးမႈမွာ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိကာ က်န္ဆီမ်ားကို ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ စားသံုးမႈ ရိွေနေၾကာင္း သိရသည္။
“မဆလ ေခတ္(၁၉၈၈ ထိ)မွာ ရိွတဲ့ လူဦးေရနဲ႔ ျပည္တြင္း ဆီထုတ္လုပ္မႈက လံုေလာက္ပံုရတယ္။ ဖဲြနုဆီေတြလည္း ထုတ္လုပ္မႈရိွတယ္။ ျပည္ပက စားသံုးဆီ တင္သြင္းတာ မေတြ႔ရဘူး။ ဒီဘက္
ေခတ္မွာေတာ့ ျပည္တြင္း ကုန္ၾကမ္း မလံုေလာက္တဲ့အတြက္ ဆီစက္ အေတာ္မ်ားမ်ား ရပ္သြားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပက စားအုန္းဆီေတြ တင္သြင္းေနရတယ္” ဟု ဧရာဝတီ ေျမပဲဆီစက္ ပိုင္ရွင္ ဦးခင္စိုး က ေျပာသည္။
၁၉၈၈ ခုနွစ္မွ ၁၉၉၆ ခုနွစ္အထိ ေပပါျဖင့္ တင္သြင္းရသည့္ ဆီမ်ားကိုသာ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳခဲ့သည္။
“၉၆ ခုနွစ္ေနာက္ပိုင္းမွာ ငါးနွစ္ေကာင္ ကုမၸဏီကေန ကန္ဆီေတြ စသြင္းတယ္။ အဲဒီကေနျပီး စားသံုးဆီ အရည္အေသြး စျပီး နိမ့္က်ခဲ့တာ” ဟု ၎က ဆက္ေျပာသည္။
၂၀၀၄ ခုနွစ္ ေနာက္ပိုင္းမွ စတင္ျပီး တဦးတေယာက္ ပံုစံမ်ဳိးျဖင့္ တင္သြင္းခြင့္ေပးခဲ့၍ ေစ်းကြက္ ယွဥ္ျပိဳင္ရမႈ မရိွသျဖင့္ အရည္အေသြးနိမ့္ ဆီမ်ား ေစ်းကြက္သို႔ ဆက္တိုက္ ေရာက္ရိွခဲ့သည္ဟု ဆိုသည္။ ထို႔ေနာက္ ၂၀၁၁ ခုနွစ္၊ ေမလမွ စတင္၍ ပုဂၢလိက ကုမၸဏီမ်ားသို႔ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳခဲ့သည္။
“လူတဦးရဲ႕ ဆီစားသံုးမႈက တနွစ္ကို ၁၀ ကီလိုဂရမ္ (၆ ပိႆာခန္႔) ႏႈန္းနဲ႔ တြက္ရင္ လူဦးေရ သန္း ၆၀ အတြက္ ဆီတန္ခ်ိန္ ၆ သိန္းခန္႔ လိုအပ္မယ္။ ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္မႈကို ႏႈတ္လိုက္ရင္ တနွစ္ လိုအပ္တဲ့ ဆီတန္ခ်ိန္ပဲ” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီကုန္သည္နွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းမွ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းသူ တဦးက ေျပာသည္။
ကုန္ၾကမ္းျပည့္စံုပါက ျပည္တြင္းဆီစက္မ်ားမွ တနွစ္လွ်င္ ဆီတန္ခ်ိန္ ၃ သိန္းခန္႔ ထုတ္လုပ္ႏိုင္သည္။
ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားမွ ပဲပုပ္ဆီႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားလည္း တင္သြင္းလ်က္ရိွေနသည္ဟု ဆိုသည္။