Monday, January 21, 2013

အုန္းသီးႏွင့္ အုန္းသားေစ်း က်ဆင္း၍ ရခိုင္ အုန္းၿခံ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အခက္ေတြ႔

သိန္းလိႈင္ | တနလၤာေန႔၊ ဇန္နဝါရီလ ၂၁ ရက္ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ၁၂ နာရီ ၄၁ မိနစ္

စစ္ေတြ (မဇၥ်ိမ)။      ။ ရခိုင္ျပည္နယ္၊ သံတြဲႏွင့္ ဂြၿမိဳ႕နယ္မ်ားမွ ထြက္ေသာ အုန္းျခံမ်ားမွာ သီးထြက္ႏႈန္း
ေကာင္းေသာ္လည္း အုန္းသီးႏွင့္ အုန္းသား ေရာင္းရေစ်းႏႈန္း က်ဆင္းေန၍ အရံႈးေပၚလ်က္ရွိေၾကာင္း
ေဒသခံ အုန္းၿခံ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။

“ဒီအုန္းသီးလုပ္ငန္းကို ႏွစ္ ၃၀ ေလာက္ ေတာက္ေလွ်ာက္လုပ္လာခဲ့တာ ဒီႏွစ္က အဆိုးဆံုးပဲ။ အုန္ဆီးေစ်း အဆမတန္ က်ဆင္းသြားလို႔ အုန္းသားနဲ႔ အုန္းသီးေစ်း ထိုးက်ေနတာ ျဖစ္တယ္။ ဝယ္ရတဲ့ေစ်းနဲ႔ ေရာင္းရတ့ဲ
ေစ်းႏႈန္းက တူေနေတာ့ အျမတ္အစြန္းမရွိဘူး။ လုပ္အားခလည္း ရံႈးတယ္။ အုန္းသားေစ်းေတြ က်ဆင္းလာလို႔ အုန္းသီး အဝယ္ဒိုင္ေတြလည္း မရွိသေလာက္ ျဖစ္ကုန္တယ္” ဟု သံတြဲၿမိဳ႕နယ္၊ လင္းသာရြာမွ အုန္းသီးလုပ္ငန္းရွင္ ေဒၚခင္ဝင္း က ေျပာသည္။

ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ အုန္းျခံလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူ အမ်ားစုမွာ သံတြဲၿမိဳ႕နယ္တြင္ ငပလီ၊ လင္းသာ၊ ျမျပင္၊ ဂ်ိေတၱာ၊ လံုးသာ ေက်းရြာမ်ားႏွင့္ ဂြၿမိဳ႕နယ္တြင္ မက်ည္းငူ၊ ေရႊယဂ်ဳိင္၊ သင္ေပါင္းေတာ၊ တာေလာင္ႀကီး၊
ေတာင္ေပါက္၊ ေက်ာက္ခၽြန္ေက်းရြာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။

အုန္းသားေစ်း က်ဆင္းလာရျခင္း၏ အဓိက အေၾကာင္းရင္းမွာ အုန္းဆီေစ်း က်ျခင္းႏွင့္အတူ ႏိုင္ငံျခားမွ ဝယ္သူ မရွိျခင္းေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ရသည္ဟု ဂြၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာက္ခၽြန္ရြာမွ အုန္းျခံ လုပ္ငန္းပိုင္ရွင္တဦးက ဆိုသည္။

“အရင္ႏွစ္ေတြက အုန္းဆီေစ်း ေကာင္းေတာ့ အုန္းသား ေရာင္းရတာ အဆင္ေျပတယ္ဗ်။ တရုတ္ေတြ ဝယ္တဲ့ႏွစ္ကဆိုရင္ က်ေနာ္တို႔ အုန္းသားေရာင္းသူေတြရဲ႕ ေရႊႏွစ္လို႔ေတာင္ ေျပာရမယ္။ ေစ်းေကာင္း ရတဲ့ ႏွစ္ေပါ့ဗ်ာ” ဟု ေျပာသည္။

၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္ တရုတ္ႏိုင္ငံမွ ဝယ္ယူသျဖင့္ အုန္းသီးတလံုးကို ၈၀ က်ပ္မွ ၁၀၀ က်ပ္အထိ ရရွိခဲ့ၿပီး ယခုႏွစ္တြင္ တလံုးလွ်င္ ၃၀ က်ပ္ေစ်းသာ ရွိကာ အုန္းဆီေစ်းမွာလည္း တပိႆာလွ်င္ ၃,၇၀၀ က်ပ္မွ ၁,၅၀၀ က်ပ္ထိ က်ဆင္းလာခဲ့သည္။

ဂြၿမိဳ႕နယ္တြင္ အုန္းသီးလုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္သူမ်ားမွာ အုန္းသား ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္းအျပင္ အုန္းသီး ခြံမီးေသြး ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ပါပူးတြဲလုပ္ကိုင္သျဖင့္ အုန္းသီးေစ်းက်၍ အလြန္အမင္း ထိခိုက္မႈမရွိဟု ဆိုသည္။

“က်ေနာ္တို႔ေဒသမွာက အုန္းသီးခြံကို မီးေသြးဖုတ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ပိႆာ ၃၀ ဝင္ အိတ္နဲ႔ ထည့္ၿပီး ရန္ကုန္ ဘုရင့္ေနာင္ပြဲရံုကို ပို႔တယ္။ ရန္ကုန္ေစ်းကြက္မွာ မဆိုးဘူးဗ်။

အုန္းသား ေရာင္းတာထက္ေတာင္ ျမတ္ေသးတယ္” ဟု ေက်ာက္ခၽြန္ရြာမွ အုန္းသီးခြံမီးေသြး ထုတ္လုပ္သူ ကိုေဇာ္မင္းႏိုင္ က ေျပာသည္။

အုန္းသီးခြန္ မီးေသြးမွာ ရန္ကုန္ေစ်းကြက္တြင္ တပိႆာလွ်င္ ၅၀၀ က်ပ္ႏႈန္းျဖင့္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

အုန္းသီးမွာ ရခိုင္ေဒသ၏ အေရးပါေသာ ထြက္ကုန္ျဖစ္ၿပီး အုန္းသားမွ အုန္းဆီ၊ အလွကုန္ ပစၥည္း မ်ဳိးစံုႏွင့္ ဖေယာင္းတိုင္လည္း ထုတ္လုပ္သလို၊ အုန္းသီးခြံမွ တံျမက္စည္း၊ အုန္းဆံႀကိဳး၊ မီးေသြး၊ ျခင္ေဆးေခြ စသည့္ လူသံုးကုန္ပစၥည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးကိုလည္း ထုတ္လုပ္ၾကသည္။

ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္ (မဆလ)ေခတ္တြင္ ငပလီေဒသ၌ အမွတ္(၁) စက္မႈဝန္ႀကီးဌာနမွ ဖေယာင္းတိုင္ စက္ရံု
ေဆာက္လုပ္လ်က္ ေဒသထြက္ အုန္းသီးမ်ားကို ဝယ္ယူခဲ့ရာ အုန္းျခံ လုပ္ငန္းမ်ား ပံုမွန္ လည္ပတ္ခဲ့
ေသာ္လည္း အဆိုပါစက္ရံု ဖ်က္သိမ္းလိုက္ၿပီးေနာက္ အုန္းဆီ ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ပုဂၢလိကမွ လုပ္ကိုင္ကာ အုန္းသား၊ အုန္းဆီႏွင့္ မီးေသြးမ်ားကို ရန္ကုန္ ေစ်းကြက္သို႔ တိုက္ရိုက္ပို႔ေဆာင္ ေရာင္းခ်လာၾကသည္။

ရခိုင္ေဒသတြင္ အုန္းျခံမ်ား ေလ်ာ့ပါးလာေနေၾကာင္းလည္း လင္းသာရြာမွ ေဒၚခင္ဝင္း က “ဟိုတုန္းက ဒီေဒသမွာ အုန္းျခံေတြ အမ်ားႀကီးရွိခဲ့တယ္။ ေနာက္ပိုင္း ဟိုတယ္ဇံုေတြ လုပ္တာ၊ စစ္တပ္က သိမ္းတာေတြ
ေၾကာင့္ အုန္းျခံေတြ တျဖည္းျဖည္း ေပ်ာက္ကုန္တယ္။ ရခိုင္ကမ္းရိုးတန္း အလွကို ပံုေဖာ္ေပးတဲ့ ဒီအုန္းပင္ေတြကို မျမင္ရေတာ့မွာကို အရမ္းစိုးရိမ္မိတယ္” ဟု ေျပာသည္။
 

Mizzima Burmese Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates